logo omena

Gz-psycholoog
Appel

Over mij

Voor potentiële cliënten en cursisten is het natuurlijk erg belangrijk om een gevoel te krijgen bij wie ik ben en wat mijn achtergrond is. Vandaar ook dat ik jullie graag een korte introductie geef over mijzelf.

Gz-psycholoog

Over mij

Voor potentiële cliënten en cursisten is het natuurlijk erg belangrijk om een gevoel te krijgen bij wie ik ben en wat mijn achtergrond is. Vandaar ook dat ik jullie graag een korte introductie geef over mijzelf.

Wie ben ik?

Voordat ik ga vertellen over mijn werk als orthopedagoog, wil ik jullie een kleine blik in mijn leven geven. Ik ben samen met mijn man, Tjerri, trotse ouder van twee- inmiddels- volwassen kinderen; Koen en Heleen. Naast het moederschap en mijn werk, heb ik ook nog hobby's waar ik een hoop plezier aan beleef. Ik ben bijvoorbeeld graag creatief bezig en ontwerp en maak mijn eigen sieraden. Ook zet ik mij als vrijwilliger in voor de rechten van vrouwen wereldwijd. Verder hou ik ook van zwemmen, fietsen en een gezellig familie leven.

Mijn werk als GZ psycholoog.

Het is inmiddels al meer dan 30 jaar geleden dat ik mijn doctoraal Orthopedagogiek aan de Universiteit van Utrecht heb behaald. Ik heb mij in 1999 ingeschreven in het BIG register als Gezondheidszorgpsycholoog en bij het NVO (Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen) heb ik mijn registratie voor Orthopedagoog-generalist.

Mijn interesse en ervaring in de zorg voor kinderen en verstandelijk beperkten.

Als gepassioneerde orthopedagoog heb ik mij in de loop der jaren in vele gebieden gespecialiseerd. In 1984 begon ik met werken in de zorg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Ik merkte echter dat er nog te weinig behandelmogelijkheden voor deze groep mensen waren. Om deze reden ben ik de opleiding Beeldcommunicatie in Leiden gaan doen. Beeldcommunicatie is een vorm van Speltherapie voor kinderen. Ook heb ik de opleiding EMDR gedaan en ben ik EMDR Practitioner Europe voor kind en jeugd. Beide therapievormen kunnen goed toegepast worden op kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Mijn laatst genoten opleiding- Theraplay®- heb ik van 2011 tot 2012 in de Verenigde Staten afgerond met een certificaat van het Theraplay® Instituut in Chicago. Theraplay® is een unieke behandelmethode in Nederland voor het helpen van kinderen met hechtingsproblematiek. Ik merk en hoor van ouders en kinderen dat zij het een hele prettige manier vinden om problemen op te lossen. Ik vind het daarom ook belangrijk dat er meer Theraplay® therapeuten in Nederland komen en om deze reden ben ik ook opleider in de Theraplay® geworden.

Bezig bij'tje.

Naast mijn werk in de praktijk Omena, werk ik ook als Hoofd Behandeling in een klein Behandelcentrum voor kinderen van Stichting De Praktijk in Wijdenes (NH). Ik werk ook regelmatig als consulent voor het Centrum voor consultatie en expertise (CCE). Meestal doe ik dan onderzoek waarom een situatie vastgelopen is en geef ik advies hoe de situatie het beste opgelost kan worden.

Lesgeven doe ik bij de Rinogroep in Utrecht, aan collega psychologen en pedagogen die speltherapeut willen worden.

Ik geef supervisie aan collega's die zich generalistisch willen ontwikkelen. Ik ben door de NVO erkend als supervisor voor collega's die hun diagnostische aantekening willen halen of orhtopedagoog-generalist willen worden.

Ik hoop met mijn kennis en ervaring op de juiste manier kinderen met emotionele problemen of gedragsproblemen te kunnen helpen. Ouders probeer ik steun te geven en goede adviezen om met hun kind om te gaan.

Over Praktijk Omena

Ik ben als GZ Psycholoog onderdeel van Appel consultants. Dit is een organisatie die psychologische hulp en trainingen verricht voor kinderen en (jong) volwassenen. Voor het onderdeel psychologische hulp is Praktijk Omena opgericht.

In 1992 heeft Marja Appel met Willem Kleine Schaars de Praktijk AKS opgericht om trainingen te geven over "groeien naar gelijkwaardigheid". Deze Praktijk is in 1996 overgegaan in Appel consultants voor het geven van trainingen en speltherapie. In 2009 werd de praktijk voor Diagnostiek en Behandeling opgericht om met name psychologische hulp in de vorm van speltherapie aan kinderen en jong volwassenen te geven. Praktijk Omena is in 2014 gestart en wordt op 1 januari 2020 gesloten.

Publicaties

Marja Appel en Willem Kleine Schaars. (1992). Groeien naar Gelijkwaardigheid. Baarn: Nellissen Marja Appel. Spelpsychotherapie bij een meisje van vijftien jaar met een verstandelijke beperking, Hoofdstuk 2 Deel V uit: Groothoff E., Jamin H. , Beer de-Hoefnagels E., (2009) Spel in psychotherapie. Assen: Van Gorcum
Terug naar top

Lees onze privay verklaring om te zien hoe wij omgaan met jou gegevens privacy-verklaring-omena.pdf